Pre izvesnog vremena je počeo da mi se pojavljuje nešto čudno - anlaser povremeno vergla normalno, a povremeno vergla sporo i čuje se kao neko krčanje. Prvo sam pomislio na biksne, ali pošto sam ga očistio i podmazao pre godinu dana a tada su biksne bile dobre (kao i četkice), posumnjao sam da ću uzalud otvarati anlaser. Ovo krčanje se pojavljivalo relativno često, možda je pola verglanja bilo normalno a pola sa krčanjem.
Ugradnja releja je pomogla i krčanja više nema. Relej treba ugraditi što bliže anlaseru, a može se ugraditi i ako je sve ispravno jer se time štiti uložak brave i produžava mu se vek. Relej može biti bilo kakav za svetla sa kontaktima za 30 ili više ampera (cena je oko 100 dinara). Zahvaljujući releju sva struja elektromagneta sada protiče kroz kontakte releja, a kroz kontakte brave samo nekih 100-200 mA za pobudu releja.

(Kroz kontakte brave prilikom verglanja protiče prilično velika struja, oko desetak ampera, pa su ti kontakti skloni nagorevanju. Takođe, pošto je put kablova koji provode tu struju dug, na tom putu postoji dosta klema koje mogu da oksidiraju. Krajnji rezultat je pad napona na automatu (bendiksu). U automatu postoje dva namotaja - namotaj za držanje i namotaj za izbacivanje zupčanika. Kada se okrene ključ, oba namotaja se aktiviraju dok elektromagnet ne privuče kotvu. Kada se spoje kontakti u automatu, anlaser proradi a namotaj za izbacivanje se isključi, i struja ide samo kroz namotaj za držanje. Ako je tada napon na automatu nedovoljan (usled nagorele brave na primer) opruga će vratiti kotvu, kontakti će se razdvojiti, opet će proraditi namotaj za izbacivanje, kontakti će se spojiti i automat će tako da proosciluje. Ovo se čuje kao krčanje a usled toga anlaser slabo radi, odnosno sa sitnim prekidima.
Takođe, usled loših ili nagorelih kontakata brave može se desiti da anlaser neće da proradi svaki put, već samo klikne bendiks pri pokušaju paljenja ali je struja nedovoljna da magnet uključi kontakte anlasera. Ovo se takođe otklanja relejem.
Slični simptomi mogu nastati i usled drugih neispravnosti i tada se ne mogu otkloniti ugradnjom releja.)